si nuFF

Tuesday, July 5, 2011

bEG daN giGI.. eRK ada keNe meNgeNa ker??

yeh yEh uDah samPe beg cuTe ku ini.. cuTE taKK?????
*
*
*

*
*



hEhEhE.. bEwarnA waRni ekekeke ceRia bangATTT...




meRah maK ngaHHHH......saJa jer deSign aDa smuRF... sKe cartOOn tu.. meNurUt kWn yang buAt cuTe beg nih, sGt ssh buAt smuRf tu ekekeke.. CIan dioRg.. deRA tAhap deWa soh buAt smuRf nih.. hikhikhik...caNTek.. fM skE... pluS dia handmaDE.. dah naMe pun hanDmaDE, klo Ada yaNg terKurAng tu leh la di maaFkan... naK lawA beLi meSin punyE ar..kuikuikui
meMaNa kengkaWAN yang nAK oRder leh la g kat bloG nih... aDa memaCAm benda laGIk.. aDa haIr clip, Ada key cHain, aDA coiN puRse huRM banyaK laGikla benDa.. naSIb bek iA tu laki, klo pompuAN da peNuh dah clip tu kAt raMbuT diER ekekekeke




inI adeLa beRus gg perTamA iA... hekhekhek.. budAK damiK nih sGt sKE gosOk gg... gg diA baRu 2 baTAng, laGi 4 aTas on da waY..

skE sgT diER... seNgih jER..NmpK jER beRUs gg teRUs nGangA muLot..



CEh maCam denTist puLak omAK e'..iA pun muKa reDha jER...


tGK gg 2 baTaNg yaNg cuTE tu...


fM ada baCA kat phamplet,( maklumlAH kROJe ngaN moH kuikuikui ) kTe as a pArent keNe ada keSedaRan jaGa gg aNAK.. walaupun tUmbuh sebaTANg dah naK keNe jaGa.. iNi penting untuk memuPuk taBiat menJaga keBersihan gigi sejak Baby keciK, iaitu seTiap kali seLepas makan oR minum susu. Ada gaK deNtisT berpendapat, ia boleh dilakukan lebih aWal sebelum tumbuh gigi uTK baGi anak kTe biASa dengan aMalan beRUs gg nih.

anTARa amaLaN yang kEne eLak iaLah kaSIk aNak minuM suSu uTK baGi dia leNa tDo.. tu boLeh meNyebaBkan kaviti boTol susu ...ATau pun naManyEr gg suSu berlubanG... nak aVoid benDa nih kENe suSun jaDual susu skET.. kaSIk jaRAk skEt timE tu.. mAsa naK tDO leh kaSIk minUm aiR suAM uTK jAGa keSihAtan gg baRu tumbuh.. ( ceWah mCM denTIst lak fM )

niH klo ciTer nih meSTi taKot.. tp ce baCa nih...

' Ramai ibu bapa silap faham mengenai kepentingan gigi susu kerana berpendapat ia hanya gigi sementara yang akan diganti dengan gigi kekal. Memang gigi susu akan tanggal apabila anak berumur antara empat hingga enam tahun, tetapi ia mempunyai fungsi penting.

Gigi susu menyediakan ruang dan menjadi panduan gigi kekal tumbuh dengan lurus serta teratur. Jika gigi susu tanggal terlalu awal, gigi kekal juga tumbuh lebih awal untuk mengisi ruang yang dikosongkan gigi susu.

Oleh kerana rahang belum berkembang sepenuhnya untuk pertumbuhan gigi kekal, gigi akan tumbuh dalam kedudukan senget. Ini sebabnya kita dapati kanak-kanak yang mengalami masalah kerosakan gigi susu mempunyai susunan gigi kekal yang tidak teratur.'

“Kerosakan gigi adalah wabak senyap yang bukan saja boleh memberi kesan negatif kepada keyakinan diri seseorang kanak-kanak, bahkan menjejaskan perkembangan pertuturan selain masalah makan dan belajar.

moRAl oF da stoRy :

uTK meNgeLakkan GG aNak2 kTe berteRabuR, rajin2la goSOk gg mErekA ok!! sayangilAH gg aNda dan aNak aNda..

Kelebihan gosok gigi ialah membersihkan mulut, diredhai Allah dan dibenci oleh syaitan. Abu Hurairah berkata, Rasulullah SAW ada bersabda,


"Andaikata aku tidak khuatir akan memberatkan umatku, nescaya aku perintahkan kepada mereka supaya bersugi (gosok gigi) pada setiap kali akan menunaikan solat."

khiDMat peSanan inI adaLah saLah saTu laNgkaH meMPromosiKan keMpEN senyum ( Kaviti Sifar untuk Senyuman Lebih sihat )..seKian ekekeke...


10 comments:

  1. comelll beg smurf tu...sape yg pakai ni?


    jom dapatkan ganjaran hebat di blog saya!!!hanya 4 hari sahaja lagi...!!

    ReplyDelete
  2. bagus iA suka gosok gigi...fizri plak memang gosok...tapi bukan atie yang gosokkan...dia nak gosok sendiri.....memang berejam lah.....heheh

    ReplyDelete
  3. shomeeeiii beg tu.. ada smurf lagi.. akak pun suka cartoon tu...
    wow.. imad handsome dah kena godok gg,... hehehe.. good imad..rerajin gosok gigi tau...

    ReplyDelete
  4. good info ni sya...thumbs up to you hihihih (^_^)

    ReplyDelete
  5. kaK yaNTz~maK iA pAKai ekekeke

    aTie~nih Sbb iA taK ghEti naK megaNg seNdiri tu kEne tLg gosoKkan.. t da PanDAI, gOSok sENdiri ekekeke

    kak sHimA~ tu la baNyak nosTalgiA caRtoon nih... GOdOk jGn tAK goDOk ekekeke..

    ReplyDelete
  6. SweeT umi~tQ kak hekhekhek

    ReplyDelete
  7. IA makin entem arrrr....tergode i. ekekeke

    ReplyDelete
  8. eLlysA~hikhikhik d a taKleH terGOda da.. da kePunyAAn oRang.. :p

    ReplyDelete
  9. hye kakak cantik!hihi

    comel la beg tue..mmg ceria abes!hihi

    alolo..comel btol adik kte nie digosokkan gg nie..hehe..

    bagus2..kena mula dr kecik gitu..hee

    ReplyDelete
  10. @tiefazatieiSh ko nih dik.. biAr beTul akak nih Cantek.. kembaNg VontOt ekekeke...

    ReplyDelete

tQ to aLL da fM sWitz... fM will caTch u laTEr.. muaaHHxxx