SemaLam sHa terIngIn nak maMam karI ikaN.. sumer sBB bLog kak shIma ar nih!! So sHa pun
menunTuT ngAn kaK nURuL.. peNat ar kak nuRUL ngajar.. peTang tu aJak paPA g pAsar beli bRG2 sume.. smP umah daH kuL 6.30 ptG.. so start ar sHa memasAK samBiL di banTU olEh assisTant sHA.. ( houSematE sHa hekhekhek) eRm yanG sHa nak terGelak tuh leh lak lupa naK masUkkan ciLI bOh..jadila kaRi mcm warnA gulaI LemaK.. selain kaRi sHa aDa maSak kentang gOrenG ikaN biliS ala jawa Gitu.. almaKlumlah neNeK sHa oRg jaWA.. tp luPa lak nak snAp piC laUk tu.. almakLumlaH daH keLAm kaBuT nak berBukE poSER.. semPat tgKP pic keNtang jerk..
Walaupun kaRI tu tak caNtek mCm karI mamAK tp housemaTE sHa cakap seDap.. sHa bg paPa raSA pun dia kaTa seDap.. yang reSEpi kenTang tu tRy ar waT sedaP ooo....... selain seDap, senanG nak prepare dish tuh..
ErM nih ada reSepi kEnTanG tu, slaMat menCuba yeA!!
Goreng Ikan Bilis dan Ubi Kentang
Bahan-Bahan:
Ikan BiLis
Ubi Kentang 5 biJi (sederhana)
minyak untuk goreng
kicap pekat ½sudu keCiK
Garam (secukup rasa)
Bawang keCiK 5 ulas
Bawang PuTih 4 ulas
Udang KerinG
Cabai Merah 5 biji (sedaNg )
belAcan skEt
Cara:
1. Kupas ubi potong bulat dan leTAk tepi2. BaSuh Ikan BiliS dan tos
3. PanaSKan miNYak & goRenG uBi samPai kuNiNg angkat leTAk tepi
4. GoreNG iKAn biLis samPai kuning & anGkat.
5. Semua bahan B ditumbuk halUS & leTAk tEpi
6. PanasKan 5 sudu beSAr minYAk maSak tuMiskan Bahan B kacau
samPai wangi masuKAn 1 sUDu air dan kacau.
7. Masukan Ubi,ikan bilis,garam dan kicap kacau rata dan hidangkan
SeLamAT menCUbA!!!
delicious...marvellous...pandai sya masak...maklum le tak lame lg nak tukar tittle hekhekhek...kena la bljr masak...kire nye berbaloi gak kak nurul ajar resepi kari tu...teruskan usaha anda...hahaha...
ReplyDelete6.30ptg baru nk start msk kari ikan?? sempat ke?? ermm....mcm sedap je!! nant open house raye blh msk lg k!! ha..btul ckp kak emah tu..rajin2 la blaja msk k!!
ReplyDeletecaiyok laaa. anak dara masak haaa... sedap nampak... heheheee kuat betul pegaruh akak yer.. hehehe......
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeletehi there..
rajinnya dia masak.. mesti sedap ni.. memasak ni kalau sambil tersenyum simpul, sure makanan menjadi dan sedap, ehehe.. salam perkenalan dari kak t jugak.. kak t kenal shima kat fotopages... u ada fotopages gak tak?
selamat menjalani ibadah berpuasa dan selamat berbuka malam nanti ye!
tqvm..
eleh...
ReplyDeletebjaye msk kari pn mo cite kah?
tahniah2...
len kali kt umah leh msk...
jgn men game jek...
nih len kali blajo ngan pakar nih...
confirm sedap hingga menjilat jari...
silap hb, jari pn leh ilang time potong sayur...
hahahaha...
salam kenal sya...
ReplyDeletekenal thru blog lieya...and kak shima...sya pun kerja KKM ker...
xpe.....1st time mmg camtu...janji sedap...nanti lama2 pro ler...sama jer cam zana nie...xde ler reti masak sgt...utk makan sendiri & family...ok ler..nak masak utk org...x berani den ...
wah okey le tu sha....mesti wan lagi suke ni....harus die cepat2 pinang ko.....he he he eh
ReplyDeletecam tule...nak pikat suami kene pikat perutnye....belaja laa masak...tak susah pun...sikit2 lame pandai laaaa...kat internet pun byk resepi.....ini mcm boleh laa masak selalu.....
akak dah li kamere baru...tapi beli yg x touch screen....
salam..
ReplyDeleteapa kabar u hari ini? kak t baik2 aje... xpelah tak de fp pun, kita masih buleh berjumpa2 di sinikan?